Згідно з дослідженням, опублікованим цього тижня дослідниками з Університету штату Орегон, сполуки канабісу можуть запобігти зараженню вірусом, який викликає Covid-19, блокуючи його проникнення в клітини. Дослідження опублікували в Journal of Natural Products — повідомляє Кий-інфо.
«Дослідники виявили, що дві канабіноїдні кислоти, які зазвичай зустрічаються в сортах коноплі, каннабігеролінова кислота або CBGA, і каннабідіолінова кислота, також відома як CBDA, можуть зв’язуватися зі спайковим білком SARS-CoV-2, вірусу, який викликає Covid-19», — йдеться в дослідженні.
Зв’язуючись із білком шипів, сполуки можуть запобігти проникненню вірусу в клітини та спричиненню інфекції, потенційно відкриваючи нові шляхи для запобігання та лікування захворювання.
«Біодоступні перорально та з довгою історією безпечного використання людиною, ці канабіноїди, ізольовані або в екстрактах коноплі, мають потенціал для запобігання, а також лікування інфекції SARS-CoV-2», — пишуть дослідники в рефераті дослідження.
Дослідження проводив Річард ван Брімен, дослідник з Глобального інноваційного центру коноплі штату Орегон у фармацевтичному коледжі та Інституті Лайнуса Полінга, у співпраці з вченими з Університету охорони здоров’я та науки Орегона. Ван Бріман повідомив, що досліджувані канабіноїди є поширеними та легкодоступними.
«Ці канабіноїдні кислоти у великій кількості містяться в коноплях і в багатьох екстрактах коноплі. Вони не є контрольованими речовинами, такими як ТГК, психоактивний інгредієнт марихуани, і мають хороший профіль безпеки для людей», — сказав ван Брімен.