Вартість новорічного столу зросла майже на 44%

За даними, Інститут аграрної економіки українці мають бути готові витратити на новорічний стіл у середньому близько 2656 гривень. Це на 43,9% більше, ніж торік. Для киян буде ще дорожче – 2933,7 грн.

Підписуйтесь на нас у telegram

Про це повідомляє Кий-інфо з покликанням на ННЦ Інститут аграрної економіки.

В основі розрахунків були потреби української родини із чотирьох осіб.

Найдорожчими складовими салату олів’є є ковбаса (115,45 гривень за пів кілограма), зелений горошок (44,99 гривень за 0,5 кілограма), шість яєць ( 44,40 гривень), 200 грамів солоних огірків ( 34, 80 гривень) та 180 грамів майонезу (21,41 гривень). Тому три кілограми салату з ковбасою коштуватимуть 281,71 гривні — це на 41,9% більше, ніж минулого року.

Півтора кілограми популярного оселедця ” під шубою” коштуватиме на 2,5% дорожче — 134,66 гривень. Як завжди, найдорожчим інгредієнтом стане філе оселедця — за 0,5 кілограма треба заплатити 100 гривень.

За даними Інституту, витрати на м’ясні продукти зросли вдвічі. Загалом 2,5 кілограми м’ясних виробів коштуватимуть 871,45 гривень. Якщо докладніше, то півкілограма ковбаси Салями коштуватиме 250 гривень, грудинки копченої — 237 гривень, биток зі свіжої свинини — 250 гривень. А ось птах, за даними аналітиків, до кінця року буде найдешевший — за кілограм курячого філе доведеться заплатити 134,45 гривень.

Молочні та сирні продукти цього року подорожчали на 30,8−52,2%. Наприклад, 300 грамів твердого сиру коштуватиме українцям 114,17 гривень, а пачка вершкового масла — 65,40 гривень.

Овочі на святковий стіл у середньому коштуватимуть 254,95 гривень. Так, ціна 1 кілограма печериць складає 77,90 гривень, свіжих помідорів — 67 гривень, півкіло солодкого перцю та свіжих огірків — 59,90 гривень та 34,75 гривень відповідно.

Фрукти, за даними фахівців, обійдуться майже на 60% дорожче — у середньому 168,92 гривень. Так, за 2 кілограми мандаринів доведеться заплатити 99,80 гривень, а 1 кілограм бананів — 58 гривень.

Подорожчали алкогольні напої та кондитерські вироби. Наприклад, Артемівське ігристе обійдеться щонайменше 140 гривень, а вітчизняний коньяк 5-річної витримки — 209 гривень. Шоколадні цукерки українських кондитерських фабрик коштуватимуть у середньому 185 гривень за кілограм.

Баночка червоної ікри ( 120 г) коштуватиме 280 гривень, а 200 г червоної риби — 245 гривень. Тому вартість новорічного столу для шанувальників таких продуктів збільшиться до 3180,17 гривень.

Аліна Колода