[:ru]Жителей Гавайев ошибочно предупредили о приближении баллистической ракеты[:ua]Жителів Гавайїв помилково попередили про наближення балістичної ракети[:]

Повідомлення викликало паніку на островах. Але на щастя, це була лише помилка співробітника місцевої служби з надзвичайних ситуацій.

[:ru]

13 января в 8 утра по местному времени жители Гавайских островов получили на свои телефоны предупреждение о том, что к Гавайям приближается баллистическая ракета. «Угроза в виде баллистической ракеты приближается к Гавайям. Немедленно направляйтесь в укрытия. Это не учения», говорилось в сообщении. После этого теле- и радиопрограммы были прерваны сообщениями с указаниями оставаться в помещении или искать укрытие.

Сразу после этого началась паника. Многие местные жители сразу побежали искать укрытия и бомбоубежища. Мгновенно на дорогах образовались сильные пробки, водители не останавливаясь проезжали на красный свет, пытаясь поскорее попасть домой. Пассажиров, находившихся в местном аэропорту, отправили в подвал, где обычно хранят багаж. А туристов, которые в автобусе ехали на экскурсию в ранчо Куалоа, высадили у бетонного бункера.

В скором времени стало известно, что предупреждение ошибочно. Гавайская полиция знала о том, что угроза ложная уже через три минуты после появления сообщения. Через 9 минут местная депутат написала в Twitter, что никакой угрозы не существует. Через 18 минут люди получили опровержение на электронную почту, а сообщения на мобильные телефоны дошли только через 38 минут.

Путаница произошла из-за ошибки сотрудника службы по чрезвычайным ситуациям. Губернатор Дэвид АйДжи рассказал, что один из сотрудников перепутал кнопку на компьютере. Вместо того, чтобы нажать тренировочную он клацнул  по  кнопке  настоящей тревоги, а затем подтвердил отправку сообщения. Вмешательство хакеров правительство отрицает.

Гавайи находятся в зоне потенциального поражения баллистических ракет  КНДР, поэтому сообщение все восприняли всерьез. Ранее глава Северной Кореи Ким Чен Ыр угрожал применить ядерное оружие против США. Если КНДР действительно решит запустить баллистическую ракету, до Гавайев она будет лететь 30 минут. По данным газеты «New York Times» у жителей острова будет около 12 минут, чтобы найти укрытие.

После инцидента,  в сторону президенту США Дональда Трампа посыпались обвинения. Политики и журналисты упрекали его в ухудшении отношений с Северной Кореей. Актер Джим Керри, который отдыхал в это время на Гавайях, резко высказался о в сторону  американского президента. «Я проснулся сегодня утром на Гавайях и понял, что жить мне осталось 10 минут … Если мы позволим этому Гоморре (президенту США Дональду Трампу) и его коррумпированному республиканскому Конгрессу продолжать отчуждать мир, мы придем к таким страданиям, которые и представить не можем», – заявил он.

Трамп поблагодарил местных чиновников за то, что они взяли на себя ответственность за инцидент. Он заявил, что это была ошибка, и надеется, что в будущем такого больше не повторится. Утром в субботу Дональд Трамп проводил время в своей резиденции во Флориде, играя в гольф.

[:ua]

13 січня о 8 ранку за місцевим часом жителі Гавайських островів отримали на свої телефони попередження про те, що до Гавайїв наближується балістична ракета. «Загроза у вигляді балістичної ракети наближується до Гавайїв. Негайно прямуйте до укриттів. Це не навчання», йшлося у повідомленні. Після цього теле- та радіопрограми були перервані повідомленнями із вказівками залишатися у приміщенні або шукати укриття.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що одразу після цього на островах почалася паніка. Багато місцевих мешканців відразу побігли шукати бомбосховища. Миттєво на дорогах з’явилися затори, водії не спинялися на червоне світло, намагаючись скоріше потрапити додому. Пасажирів, які знаходилися у місцевому аеропорту, відправили до підвалу, де зазвичай зберігають багаж. А туристів, що у автобусі їхали на екскурсію до ранчо Куалоа, висадили біля бетонного бункеру.

Проте, невдовзі стало відомо, що попередження помилкове. Гавайська поліція знала про те, що загроза несправжня вже через три хвилини після появи повідомлення. Через 9 хвилин місцева депутатка написала в Twitter, що ніякої загрози не існує. Через 18 хвилин люди отримали спростування на електронну пошту, а повідомлення на мобільні телефони дійшли тільки через 38 хвилин.

Плутанина трапилася через помилку співробітника служби з надзвичайних ситуації у Гавайях. Губернатор Девід Айдж розповів, що один зі співробітників переплутав кнопку на комп’ютері. Замість того, щоб натиснути тренувальну він клацнув по кнопці справжньої тривоги, а потім підтвердив відправку повідомлення. Втручання хакерів уряд заперечує.

Гавайські острови знаходяться у зоні потенційного ураження балістичних ракет з КНДР, тому повідомлення усі сприйняли серйозно. Раніше голова Північної Кореї Кім Чен Ир погрожував застосувати ядерну зброю проти США. Якщо КНДР справді вирішить запустити балістичну ракету,  до Гавайїв вона летітиме 30 хвилин. За даними газети «New York Times» у жителів острова буде близько 12 хвилин, щоб знайти укриття.

Після інциденту, у бік президента США Дональда Трампа посипалися звинувачення. Політики та журналісти закидали йому погіршення відносин з Північної Кореєю. Актор Джим Керрі, який відпочивав у цей час на Гавайях, жорстко висловився у бік американського президента. «Я прокинувся сьогодні вранці на Гавайях і зрозумів, що жити мені залишилося 10 хвилин… Якщо ми дозволимо цьому Гоморі (президенту США Дональду Трампу) і його корумпованому республіканському Конгресу продовжувати відчужувати світ, ми прийдемо до таких страждань, яких і уявити не можемо», – заявив він.

Трамп подякував місцевим чиновникам за те, що вони взяли на себе відповідальність за інцидент. Він заявив, що це була помилка, та сподівається, що у майбутньому такого більше не повториться. Вранці у суботу Дональд Трамп проводив час у своїй резиденції у Флориді, граючи у гольф.

[:]