[:ru]Оккупационная власть оштрафовала крымских татар за одиночные пикеты[:ua]Окупаційна влада оштрафувала кримських татар за поодинокі пікети[:]

Днями кримські татари, по всій території Криму, провели поодинокі пікети проти політики російської влади. Окупаційний суд виніс рішення, що це спланована, спільна акція та оштрафував більшість учасників. Хоча за законодавством окупантів поодинокі пікети не потребують узгодження з владою.

[:ru]

Что случилось?

Участники призвали прекратить «репрессии против их народа». Причиной пикетов стали действия оккупационной власти на полуострове, ведь крымских татар неоднократно обвиняли в экстремизме и террористической деятельности.

В тот же день многих митингующих задержала полиция и составила на них протоколы. Через некоторое время участникам акции начали приходить повестки в суд, назначенные на 18 декабря. На этот день российской властью было запланировано около 86 судебных заседаний. Они проходили в Симферополе, Алуште, Судаке, Джанкое и Белогорске, а также в поселках городского типа Советское, Красногвардейское и Кировское.

Світлина від Крымская солидарность.

В чем обвиняют митингующих?

По законодательству оккупантов одиночные пикеты не требуют согласования с властями. Но всех задержанных митингующих обвиняют в участии в массовых несогласованных митингах и демонстрациях. Суд утверждает, что это был один массовый пикет, а не много одиночных. К такому выводу он пришел потому, что крымские татары держали похожие самодельные плакаты, сделанные на похожей бумаге, а текст на них был написан похожим шрифтом.

Большинство подсудимых оштрафовали, Известно о 49 таких судейских приговорах. Штраф составлял от 10 до 15 тысяч российских рублей.

Что не так с этими приговорами?

По мнению СМИ и активистов, массовый судебный процесс больше напоминал конвейер. Один из лидеров крымскотатарского национального движения Нариман Джелялов рассказывал о случае в Джанкое, во время которого судья перепутал имена обвиняемых. Когда он зачитывал приговор Нариман Аметову, то назвал, фамилию и отчество другого обвиняемого Дилявера Юнусова. Судебное дело Юнусова на тот момент еще рассматривалось.

Результат пошуку зображень за запитом "Наріман Джелялов"

Нариман Джелялов

«Эти факты дают основания полагать, что сегодня мы наблюдаем определенный конвейер, где приговоры заготовлены заранее, и о правосудии речь не идет», – утверждал Нариман Джелялов.

Напомним, ООН неоднократно призывала Россию прекратить нарушать права человека в Крыму. По данным СМИ с 2014 года на полуострове убиты 6 крымскотатарских активистов, 18 похищены и еще 25 находятся под арестом, их обвиняют в терроризме.

[:ua]

Що трапилося?

Учасники закликали припинити «репресії проти їхнього народу». Причиною пікетів стали дії окупаційної влади на півострові, адже кримських татар неодноразово звинувачували у екстремізмі та терористичній діяльності.

Того ж дня багатьох мітингувальників затримала поліція та склала проти них протоколи. Через деякий час учасникам акції почали приходити повістки до суду, призначені на 18 грудня. На цей день російською окупаційною було заплановано близько 86 судових засідань. Вони проходили у Сімферополі, Алушті, Судаку, Джанкої та Білогірську, а також в селищах міського типу Радянське, Червоногвардійське та Кіровське.

Світлина від Крымская солидарность.

У чому звинувачують мітингувальників?

За законодавством окупантів поодинокі пікети не потребують узгодження з владою. Втім усіх затриманих мітингувальників звинувачують в участі у масових неузгоджених мітингах та демонстраціях. Суд стверджує, що це був один масовий пікет, а не багато поодиноких. Такого висновку він дійшов через те, що кримські татари тримали схожі саморобні плакати, вироблені на схожому папері, а текст на них був написаний схожим шрифтом.

Більшість підсудних оштрафували. Відомо про 49 таких суддівський вироків. Штраф становив від 10 до 15 тисяч російських рублів.

Що не так з цим вироками?

На думку ЗМІ та активістів масовий судовий процес більше нагадував конвеєр. Один з лідерів кримськотатарського національного руху Наріман Джелялов розповідав про випадок у Джанкої, під час якого суддя переплутав імена обвинувачуваних. Коли він зачитував вирок Наріману Аметову, то назвав ім’я, прізвище та по батькові іншого обвинувачуваного Ділявера Юнусова. Судова справа Юнусова на той момент ще розглядалася.

Результат пошуку зображень за запитом "Наріман Джелялов"

Наріман Джелялов

«Ці факти дають підставу вважати, що сьогодні ми спостерігаємо певний конвеєр, де вироки заготовлені заздалегідь, і про правосуддя мова не йде», – стверджував Наріман Джелялов.

Нагадаємо, ООН неодноразово закликала Росію припинити порушувати права людини в Криму.  За даними ЗМІ з 2014 року на півострові вбито 6 кримськотатарських активістів, 18 викрадено і ще 25 знаходяться під арештом, їх звинувачують у тероризмі.

[:]