Україна отримає від Португалії дрони Tekever AR3

У рамках міжнародної військової допомоги Україна отримає, зокрема, і португальські БпЛА Tekever AR3. Про це повідомляє Defense News. Видання публікує таку інформацію з посиланням на представників виробника цих безпілотників.

Кілька днів тому британське Міністерство оборони опублікувало у своїх соцмережах відео, на якому показало військове обладнання, яке надає Києву Міжнародний фонд для України (IFU).

Постачання в рамках цього фонду фінансують Велика Британія, Данія, Ісландія, Норвегія, Литва та Швеція.

За інформацією Defense News, перші постачання військового обладнання через фонд IFU надійдуть в Україну вже в липні цього року.

Безпілотник Tekever AR3

Безпілотник Tekever AR3

Як свідчить це відео, Україна отримає великі квадрокоптери Malloy T150 виробництва британської компанії Malloy Aeronautics, безпілотник літакового типу з можливістю вертикального зльоту та приземлення DeltaQuad Pro VTOL виробництва нідерландської фірми DeltaQuad і БпЛА Astero ISR данського виробництва.

Наразі в Міноборони Великої Британії не озвучують конкретні назви безпілотників із відео, яке було опубліковано в соцмережах.

На опублікованому відео було зображено й інші БпЛА. За даними видання, це португальський багатоцільовий безпілотний літальний апарат Tekever AR3, розроблений компанією Tekever.Безпілотник Tekever AR3

Безпілотник Tekever AR3

На відео показали два варіанти БпЛА Tekever AR3: з вертикальним зльотом і посадкою, а також варіант безпілотника, який запускають за допомогою катапульти.

Представник португальської компанії визнав, що саме їхню систему Tekever AR3 показано на відео, підготовленому Міністерством оборони Великої Британії.Quote«Наша компанія дуже пишається підтримкою Україні й вдячна Великій Британії та фонду IFU за те, що дали змогу зробити свій внесок в одну з найважливіших справ у нашому житті», — сказав генеральний директор і засновник Tekever Рікардо Мендес.

Безпілотник Tekever AR3

Безпілотник Tekever AR3

Безпілотник Tekever AR3 призначений для забезпечення повітряного спостереження як за суходолом, так і над морем. Залежно від варіанту такі БпЛА мають тривалість польоту від 8 до 16 годин. Літальний апарат із розмахом крил 3,5 м, завдовжки 1,9 м і вагою 25 кг здатний нести до 4 кг корисного навантаження у вигляді різного спеціального обладнання. Tekever AR3 може літати зі швидкістю 75 — 90 км/год. Безпілотник можна запускати з катапульти, його також обладнали системою вертикального зльоту.