Міноборони закликало не публікувати дані зниклих українських військових у соцмережах

Міністерство оборони України закликало громадян не публікувати фотографії та особисті дані зниклих і полонених військовослужбовців, оскільки це може їм зашкодити.

Підписуйтесь на нас у telegram

Йдеться про пости в соціальних мережах, які часто публікують родичі, активісти чи небайдужі громадяни. На фото зображені безвісти зниклі або полонені українські військові у військовому однострої, з указанням прізвища, ім’я та військової посади.

Про це повідомляє Кий-інфо з покликанням на заступницю голови відомства Ганну Маляр.

«Такі пости переважно супроводжуються підписами на кшталт “Ця особа перебуває в полоні, подивіться, може, хтось знає чи шукає цю людину” або “Помоліться за повернення” та містять персональні дані військового», – зазначила Маляр.

За словами Ганни Маляр, вказані на фото люди справді можуть перебувати в полоні, але водночас окупанти можуть вважати їх цивільними. Або ж людина може просто переховуватись на тимчасово окупованих територіях і шукати можливості повернутись. Оприлюднюючи дані та фото такої людини, ворог отримує орієнтир для пошуків.

«Памʼятайте, що поширення в соцмережах інформації про позивні українських бійців, військові частини та місця їхньої дислокації, про обставини потрапляння військовослужбовців у полон тощо несе загрозу не тільки самим полоненим, але й їхнім бойовим побратимам», – наголосила Маляр.

У відомстві зауважують, що розміщення в публічному просторі будь-якої інформації про конкретну людину, яка перебуває в полоні у росіян, значно ускладнює процес повернення її додому і нерідко ставить під загрозу життя самого полоненого.

«Йдеться про додаткову інформацію, як-от значущість цієї особи для суспільства, її політичні погляди, місце служби чи попередня робота, відомості про склад сім’ї, про рідних і близьких тощо», – уточнила Маляр.

Щоб повідомити про зникнення військового, слід звертатися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який діє на базі Головного управління розвідки Міноборони України й об’єднує в собі понад десять державних установ та організацій.