Загроза військового вторгнення Росії в Україну може затягнутись, попереджає Ліз Трасс

Міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс попередила, що Росія може затягнути кризу навколо України на тижні або навіть місяці, задля того аби підірвати єдність Заходу.

Підписуйтесь на нас у telegram

Про це повідомляє Кий-інфо з покликанням на сайт Evening Standard.

Пані Трасс сказала, що важливо не бути «заколисаним фальшивим відчуттям безпеки» заявами Москви, щодо відведення військ від кордону. Вона заявила про це після того, як глава військової розвідки Великобританії сказав, що всупереч твердженням Кремля, Росія фактично продовжує переміщувати сили в прикордонну зону.

Генерал-лейтенант сер Джим Хокенхалл, начальник оборонної розвідки, повідомив, що були помічені додаткові бронетехніки, гелікоптери та польовий госпіталь.

У заяві, опублікованій пізно в середу, він сказав:

«Всупереч їхнім заявам, Росія продовжує нарощувати військовий потенціал поблизу України. Це включає спостереження додаткової бронетехніки, гелікоптерів та польового госпіталю, що рухаються до кордонів України. У Росії є військова маса для вторгнення в Україну», – сказав Генерал-лейтенант сер Джим Хокенхалл.

Цього тижня Трасс відвідає Україну та Польшу, щоб продемонструвати підтримку союзникам. Пані міністр сказала, що наразі немає доказів відступу Москви.

“Ми не повинні бути заколисані фальшивим почуттям безпеки з боку Росії, стверджуючи, що деякі війська повертаються до своїх казарм, тоді як насправді нарощування російських військових не демонструє ознак уповільнення», – сказала вона. Ми не повинні мати ілюзій, що Росія може затягувати це набагато довше, нахабно, щоб витратити ще тижні, якщо не місяці, на підрив України та кидаючи виклик західній єдності. Це випробування нашої сили“.

Зазначається, що на кордоні з Україною, Росія розташувала близько 130 000 військових, хоч і заперечує наступ на Україну.

Заступник посла Росії в ООН Дмитро Полянський відкинув заяви західних політиків, заявивши як «фантазії».

“Це дуже смішна ситуація, була істерія, навіть ажіотаж, який роздмухували протягом кількох тижнів наші західні колеги”, – сказав він програмі ITV Peston. Вони переконували один одного і весь світ, що Росія ось-ось вторгнеться, навіть називали конкретні дати. Так це сталося в їхніх головах“.

У середу, міністри оборони країн Альянсу на зустрічі в Брюсселі домовилися розпочати розробку планів для низки бойових груп у центральній, східній та південно-східній Європі. Генеральний секретар Йенс Столтенберг заявив, що це на протидію загрозі з боку Москви, яку він назвав «новою нормою».

Попередження з’явилося після того, як міністерство оборони Росії оприлюднило відеозапис, на якому, за його словами, видно, як бронетехніка рухається через міст від Криму, півострова, анексованого Москвою від України у 2014 році.