Захист бджіл: у Раді провалили голосування

Цей законопроєкт покликаний врегулювати юридичні відносини в галузі бджільництва та децентралізувати фінансування галузі. Згідно з ним на упакуванні/тарі має міститися інформація з обов’язковою відміткою, чи можна використовувати ЗЗР (засоби захисту рослин) під час льоту бджіл, чи лише в нічний період.

Підписуйтесь на нас у telegram

Сьогодні, 27 січня, у Верховній Раді провалили голосування стосовно законопроєкту про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл. Про це повідомляє Кий-інфо з покликанням на проєкт закону.

З весни 2021 року на розгляд чекає законопроєкт №5274 “Про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл”. У ньому запропоновано принципово відмінний підхід в оцінці, визначенні місця і ролі галузі бджільництва в правовому, економічному, екологічному, соціальному аспектах.

Концепція  законопроєкту базується на захисті бджіл, захисті роботи бджоляра, захисті національного ринку в контексті відповідності принципам належної бджільницької практики, коли впроваджуються бджолярами виробничі практики згідно зі стандартами та вимогами Європейського Союзу з виробництва якісної, безпечної й конкурентоспроможної продукції бджільництва.

За статистикою, щороку в Україні гинуть 45–50 тисяч бджолиних сімей вартістю 2 тисячі гривень кожна. Країна втрачає тисячі тонн меду через порушення правил використання пестицидів й агрохімікатів та недоотримує гроші у вигляді податків від продажу продукції, у тому числі на експорт.

Здебільшого аграрії купують пестициди згідно з рекомендаціями виробника, де вказано, проти яких шкідників засоби ефективні, та не враховано шкоду для бджіл.

Згідно з цим законопроєктом, аграрії будуть розуміти, які пестициди їм потрібно купувати та коли їх використовувати, а пасічники зможуть вберегтися від потенційної шкоди. Крім того, якщо препарат можна застосовувати під час льоту бджіл, то і для людей, найімовірніше, він буде безпечний.

Якщо аграрій буде використовувати препарати в невідповідний час, можна подати заяву до поліції або звернутися до інспекторів Держпродспоживслужби. Раніше правова сторона цього питання не була відповідно врегульована.

Загалом законопроєктом пропонується комплексно врегулювати ключові питання у галузі бджільництва, які стосуються:

  • законодавчого визначення і правого врегулювання діяльності суб’єктів бджільництва;
  • визначення шляхів і напрямків державної підтримки та фінансування галузі бджільництва;
  • створення Державного цільового фонду фінансування заходів з охорони бджіл та стимулювання  розвитку галузі бджільництва;
  • визначення порядку реєстрації пасік, отримання Паспорту пасіки, отримання Свідоцтва про реєстрацію пасіки, отримання  Ветеринарного свідоцтва; створення Єдиного реєстру пасік України;
  • врегулювання питань щодо фермерських господарств пасічників (бджолярів); 
  • організації системи селекційно-племінної справи в галузі бджільництва;
  • виробництва продуктів бджільництва з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, що гарантуватиме безпечність продуктів бджільництва;
  • запровадження вимог та заходів щодо охорони, захисту та збереження бджіл;
  • наукового забезпечення і професійної освіти в галузі бджільництва;
  • законодавчого визначення відповідальності за порушення законодавства в галузі бджільництва;
  • врегулювання процедури розслідування фактів застосування пестицидів та агрохімікатів із порушенням правил, що призвели до масового отруєння бджіл пестицидами та агрохімікатами та/або до  масової загибелі бджіл від отруєння пестицидами та агрохімікатами;
  • міжнародного співробітництва в галузі бджільництва.