В СБУ повідомили, що анонимні дзвінки про замінування приходять з територій сусідніх країн

І в минулому, і в новому році Україну накривають хвилі хибних замінувань. Повідомляють про нібито бомби в школах, лікарнях та інших стратегічних будівлях. Як виявилось, найчастіше телефонують з окупованих територій, Росії та Білорусі.

В 2021 році було встановлено особи понад 300 «мінерів». СБУ нагадує, що всіх їх чекає кримінальна відповідальність. Про це Українській правді повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко — передає Кий-інфо.

Найбільша кількість стосувалась “мінувань” об’єктів у Києві, Харківській, Запорізькій, Одеській областях, здебільшого із використанням електронної пошти. Також мінували важливі об’єкти в Дніпропетровській та Львівській областях

Тільки в новому році силовики зафіксували 184 неправдивих повідомлення про готування терористичного акту. Такі повідомлення шкодять роботі правоохоронних органів, адже займають час поліцейських на обшуки.

Алгоритм пошуку зловмисника залежить від кожного конкретного випадку і включає як оперативні, так і технічні заходи.

Повідомлення про мінування/теракти надходять на електронні поштові скриньки СБУ, Національної поліції та безпосередньо об’єктів терористичних посягань.

За словами речника СБУ, зловмисники намагаються надсилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їх думку, забезпечує їм анонімність. Разом з цим, вжитими заходами встановлено, що більшість повідомлень надіслані користувачами інтернету, які перебувають на території суміжних пострадянських країн (за даними УП – Росія і Білорусь –ред.) або на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

У 2021 році було встановлено близько 300 осіб, які здійснили “мінування” за допомогою телефону та електронної пошти.

«СБУ вкотре нагадує, що “анонімні терористи” будуть встановлені та притягнуті до кримінальної відповідальності статтями Кримінального кодексу України, що передбачають позбавлення волі», — наголосив речник СБУ.