Заарештовані журналісти: Білорусь та Росія у світовому рейтингу

Росіянці не пасуть задніх, зайняли 9-ту сходинку

Комітет із захисту журналістів опублікував доповідь про кількість журналістів у світі, які перебувають у в’язниці, повідомляє Кий-інфо з посиланням на CPJ.

Цього року їх кількість досягла максимальної позначки за всю історію – 293 особи. Білорусь у цьому списку на п’ятому місці, Росія – на дев’ятому.

Водночас цілеспрямовані вбивства журналістів продовжуються: 24 вбивства документально підтверджені Комітетом із захисту журналістів у його щорічному переписі та огляді нападів на пресу.

Китай, як і раніше, є найбільшим тюремником у світі: згідно з переписом за 2021 рік, 50 журналістів перебувають за ґратами в той час, як країна готується до проведення зимових Олімпійських ігор у Пекіні у лютому 2022 року.

На другому місці М’янма: після початку репресій проти ЗМІ, що послідували за військовим переворотом 1 лютого, за ґратами опинилося 26 журналістів.

Завершують п’ятірку Єгипет (у в’язниці перебуває 25 співробітників ЗМІ), В’єтнам (23 особи) та Білорусь (19 журналістів).

Росія увійшла до списку під номером 9: у країні, за даними організації, 14 ув’язнених працівника ЗМІ. В Узбекистані та Азербайджані – по двоє, у Казахстані та Туркменістані за ґратами перебувають по одному журналісту.