Мінфін прогнозує зростання долара

У Мінфіні вважають, що американська валюта швидко сягне рівня 27,20−27,30 в останні дні листопада-перші дні грудня.

За словами Мінфіну, основний ворог для гривні на сьогодні — це те, що у звичайного населення нарощується відкладений попит на валюту, водночас великі клієнти різко збільшують купівлі долара та євро. Усе це на тлі наближення в США Дня подяки, який святкують 25 листопада, у четвер. Вихідний в Америці призведе до активізації всіх клієнтів сьогодні на міжбанку. Про це повідомляють у Мінфіні.

Експерти переконані: великий попит на долари у поєднанні із покупками валюти «зеленими енергетиками» створює значний тиск на гривню. “Допомогти” українській валюті може лише Нацбанк.

“Тому, за фактом, від його оперативності з виходу на міжбанк для гасіння курсових пожеж з інтервенціями, їхніх цінників та головне — наявності «бажання» НБУ щодо боротьби проти девальвації гривні — і буде сьогодні та найближчими днями залежатиме курсоутворення і сам тренд на міжбанку”, – зауважили в Мінфіні.

За розрахунками міністерства, якщо регулятор вирішить і далі «поборотися» за курс нижче за позначку 27 гривень за долар, то для цього Нацбанку знадобиться ще витратити не менше $150−270 млн за найближчий тиждень.

Нацбанк, на думку експертів, не повинен активно проводити інтервенції чи має робити це в незначних обсягах (курс на міжбанку 27,20−27,30 гривень).  Такий спосіб у Мінфіні вважають “близьким майбутнім” на тлі зростання попиту на готівкову валюту з боку населення, яке починає скуповувати долари як через онлайн-додатки, так і в обмінниках.

За даними Мінфіну, поки НБУ налаштований все ж таки боротися за курс, але якщо обсяги сум продажів наблизяться до тих, які він нещодавно викупив у резерви в Укренерго — то регулятор може й передумати. Отримання траншу МВФ, на думку експертів, у такому разі не стане аргументом на користь «оборони» гривні.

Курси міжбанку, за прогнозом «Мінфіну» 24 листопада будуть у межах: долар — коридор 26,80 — 27,05 грн, євро — коридор 30,05 — 30,40 грн.

Читайте нас у telegram!

Фото: pixabay