За пів року кіберфахівці нейтралізували понад 1 тисячу кібератак на державні ресурси

Завдяки кіберфахівцям було заблоковано роботу конвертаційних центрів на Харківщині та Житомирщині. Вони завдали держбюджету збитків відповідно на 5 млрд і 200 млн грн.

Кіберфахівці Служби безпеки України нейтралізували понад 1 тис. кібератак та інцидентів на ресурси органів влади і об’єктів критичної інфраструктури протягом першого півріччя 2021 року. Активізація таких атак була зафіксована у квітні-травні. Нагадаємо, що у цей час відбувалася концентрація військових формувань РФ вздовж українського кордону.

Одна з масштабних кібератак, заблокована СБУ, – дії хакерського угруповання «Armageddon», підконтрольного ФСБ РФ. Хакери намагалися вразити системи електронного документообігу, щоб отримати доступ до секретних даних українських органів державної влади.

Також кіберфахівці припинили діяльність 8 ботоферм потужністю понад 35 тисяч акаунтів, які поширювали деструктивний контент. Наприклад, викрито керовану з РФ мережу інтернет-агітаторів, які діяли на території 8 областей і чия активність збіглася з «тарифними протестами». Ще одна агентурна мережа російських спецслужб впливала на настрої українців через Telegram-акаунти, інша – через канали «Резидент», «Легитимный», «Картель», «Сплетница».

Щоб захистити національну інформаційну безпеку, за ці пів року СБУ притягнула до кримінальної відповідальності 60 осіб (22 громадян засуджено). Зокрема, оголошено підозру так званому «заступнику міністра інформації «ДНР», який організовував дезінформаційні кампанії проти України. Наразі його оголошено у розшук.

Підписуйтесь на наш канал в тг https://t.me/kyiinform

Крім того, заборонено в’їзд у нашу країну 46 іноземцям, причетним до пропаганди сепаратизму в інтернеті. Завдяки кіберфахівцям було заблоковано роботу конвертаційних центрів на Харківщині та Житомирщині. Вони завдали держбюджету збитків відповідно на 5 млрд і 200 млн грн.

Нагадаємо, що українського хакера судитимуть за атаки на фінустанови ЄС.