Російські правозахисні групи звинувачують Москву у військових злочинах у Сирії

Деякі розділи доповіді присвячені використанню росіянами незаконної зброї, самовільному затриманню, вимушеним зникненню та тортурам.

Перший звіт містить рідкісну критику зловживань під час конфлікту та безладне бомбардування, повідомляє “Кий-Інфо” з посиланням на британське видання the guardian.

Провідні правозахисні організації в Росії оприлюднили свою першу вичерпну доповідь про зловживання в десятилітньому конфлікті у Сирії, засуджуючи безпосередню участь Москви у невибіркових бомбардуваннях мирних жителів, підтримку катування режиму Асада та винуватість у інших військових злочинах.

Російські державні ЗМІ не повідомляють ні про жертви бомбардувань, ні про примусове переміщення цивільного населення, що частково призвело до військових дій Росії в Сирії“, – написали автори звіту.

Автори розслідування заявляють, що російська громадськість не має достатніх знань, щоб судити, кого і що РФ підтримує в Сирії, скільки коштує ця війна і скільки страждань війна завдала цивільним людям – людям, які ніколи не брали зброю в руки.

Звіт на 198 сторінках “Руйнівне десятиліття: Порушення прав людини та гуманітарного права у сирійській війні” був виставлений першим звітом про конфлікт, написаний російськими правозахисними групами, що включає інтерв’ю з жертвами конфлікту, проведеного у Лівані, Йорданії, Туреччині, Німеччині, Бельгії та Нідерландах.

Серед авторів цієї доповіді – деякі з найвідоміших правозахисників РФ, зокрема правозахисний центр “Меморіал”, глава Комітету громадянської допомоги Світлана Ганнушкіна, а також відомі члени Солдатських матерів Санкт-Петербурга та Молодіжного правозахисного руху.

Після нових повідомлень, в яких вказувалося, що російські військові літаки націлені на лікарні та іншу цивільну інфраструктуру, звіт розслідував операції, проведені російськими аерокосмічними силами, які призвели до загибелі цивільного населення у Сирії.

На підставі наших інтерв’ю та огляду документації була чітка модель невибіркових та цілеспрямованих атак, які не відповідали наявності військових цілей“, – йдеться у звіті.

Багато свідків наполягали на тому, що в більшості випадків під прицілом були житлові райони, розташовані далеко від будь-яких військових об’єктів.

Підписуйтесь на наш канал в тг https://t.me/kyiinform