З УКРАЇНИ ХОТІЛИ ВИВЕЗТИ УНІКАЛЬНЕ ВИДАННЯ “КОБЗАРЯ” ТА СКРИПКУ “СТРАДІВАРІ”

Попереджено спробу незаконного вивезення за межі країни унікального прижиттєвого видання “Кобзаря” Тараса Григоровича Шевченка

Служба безпеки України попередила спробу незаконного вивезення за межі країни унікального прижиттєвого видання “Кобзаря” Тараса Григоровича Шевченка, – повідомляє СБУ.

З даними слідства, запланував вивезення київський посередник, який виконував замовлення клієнтів з ЄС.  Зловмисник найняв кур’єра який мав вивезти реліквію через пункт пропуску “Ягодин”. 

За попередніми висновками експертів, вилучене видання “Кобзаря” 1860 року є однією із останніх прижиттєвих публікацій Шевченка і на європейських аукціонах може коштувати понад 50 тисяч доларів. Наразі в Україні за офіційними даними налічується всього 8 подібних екземплярів. 

У зловмисника також було вилучено понад 200 срібних монет та прикрас епох кельтів та Римської імперії.

Також державна прикордонна служба 23 грудня повідомила про затримання громадянина Болгарії, який намагався потай вивезти з України скрипку “Страдіварі” 1687 року та 6 старовинних монет одна з яких датована 1780 роком. Цінність виявлених артефактів встановить експертиза.

Фото: ДПСУ