Site icon Кий-інфо

Верховний суд визнав ліквідацію УПЦ КП законною

Верховний суд України постановив, що УПЦ КП на Помісному соборі УПЦ КП 15 грудня 2018 року була ліквідована законно і подальші спроби довести зворотне в судах не мають жодних перспектив.

«Касаційну скаргу релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України»)» задовольнити», – йдеться у судовому рішенні у справі №761/25084/20 від 19 травня 2021.

У своєму рішенні Суд виніс одне рішення за сутністю справи, але також інше, яке має важливий узагальнений характер. Суд остаточно поставив крапку в численних намаганнях колишнього Предстоятеля УПЦ КП оскаржити рішення Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 р., який було скликано ним особисто разом з Архієрейським Собором УПЦ КП у Малій Софії. На якому він головував, рішення якого разом з Президією Собору першим підписав. А потім вирішив, що це все «було ситуативно».

Верховний Суд визначив, що рішення Помісного Собору не можуть бути оскаржені у будь-якому світському суді, адже це було би порушенням норми про розділення Церкви і держави та неприпустимим втручанням держави у втурішні церковні справи.

Прикметно, що опосередковано Верховний Суд у такий спосіб показав, що протягом двох років Почесний Патріарх намагався спонукати державу втрутитися у церковні справи – зробити саме те, від чого Церква страждала у радянські часи.

Важливим узагальненим рішенням також є те, що внутрішні притання життя релігійних організацій, які за їхніми власними статутами і нормами регулюються статутними органами управління – не можуть бути оскаржені у будь-якому світському суді.

Підписуйтесь на наш канал в тг https://t.me/kyiinform

Exit mobile version