Site icon Кий-інфо

Велика політична реформа. Підсумки тижня

Традиційно, українські майдани починаються з настанням холодів. І ось незрозуміло, чи гарна погода, чи, можливо, неправильно обраний формат, але на площі Конституції навіть не пахло Революцією. Люди, звісно, скандували практично ті самі ж гасла, що і 2013-2014 року, але в них не було того духу та наповнення, яке допомогло українцям спочатку загнати у глухий кут, а з часом і зовсім змусити рятуватись втечею колишніх очільників держави.

Ще у вівторок біля Верховної Ради з’явилось наметове містечко, але воно вже не було просякнуте вірою у свою справу. Швидше, його поява була необхідним атрибутом для поширення інформації серед населення. Мабуть, саме в цьому і полягає головна помилка організаторів подій останнього тижня. Їм здалось, що картинка, яка буде нагадувати нам 2013 рік, важливіша за настрої у суспільстві.

Без сумніву, українці втомились від тотальної корупції та брехні з телеекранів; від неспроможності захистити свої права; зрештою, від виснажливої війни, яка повинна була закінчитись «за лічені години». Але тут є одне «але» – ми подорослішали. Українцям ще в лютому 2014 року пропонували піти на компроміс та залишити тодішнього президента на своїй посаді, заради поступок з боку його адміністрації. Суспільство на це не погодилось, і тоді це був єдино правильний шлях. Ми зрозуміли, що маємо владу в цій країні – не номінально, а реально. Ми усвідомили, що потрібно лише час від часу давати прочухана тим, за кого ми голосуємо і вони будуть змушені виконувати те, для чого їх туди обирають.

Та зрозуміли це і самі народні обранці. І саме це є ахілесовою п’ятою акцій, окреслених великою політичною реформою. Ніхто не сперечається з тим, що усі три вимоги поставлені протестом необхідні, але цього не достатньо, щоб мобілізувати критичну необхідну кількість людей, яка б змусила в один момент, як це було після втечі Януковича, вносити необхідні зміни в законодавство. Парламентарі навчились йти маленькими кроками та довгими шляхами, щоб не провокувати вулицю, але й себе особливо не обмежувати.

Побиття депутатів, заклики Київ вставати і, навіть, сутички із правоохоронцями, не переконали українців в необхідності залишати свої домівки та йти на Грушевського. Вже у четвер громадські організації шукали шляхів для того, аби вийти сухими із води та обґрунтувати припинення своєї участі в протестах.. Привід знайшовся – депутати розглянули законопроекти щодо зняття депутатської недоторканності та направили їх на розгляд Конституційного Суду. І неважливо, що довіра до суддів в Україні ще нижча, аніж до народних депутатів, неважливо, що це лише направлення на розгляд, а не скасування цієї недоторканності, неважливо, що питання виборчого законодавства та антикорупційного суду навіть не розглядались; важливо інше – пар випущено, перевірка настроїв відбулась. А що далі?

Саме це питання ми поставили по обидва боки протесту. Як далеко готові зайти сторони, зважаючи на те, що сьогодні біля Верховної Ради залишилось трохи більше трьох сотень людей?

Exit mobile version