Site icon Кий-інфо

В УКРАЇНІ ВИКРИЛИ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНУ ХАКЕРСЬКУ МЕРЕЖУ

«Emotet був залучений до 30% хакерських атак; успішне викриття призведе до важливих наслідків у кримінальному світі», – сказав представник Європолу Фернандо Руїс.

Роботу мережі з 90 серверів забезпечували двоє громадян України – наразі їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Інших причетних до роботи мережі наразі встановлюють.

Інфраструктура «EMOTET» включала сервери, розташовані по всьому світу, і фактично була БОТ-мережею. «Вірус» поширювався шляхом спам-розсилок, через документи Word, Excel тощо. Електронні листи виглядали як попередження про безпеку облікового запису, запрошення на вечірку і навіть як застереження від поширення COVID-19.


Проникнувши у програмне забезпечення, вірус використовував «інфіковану» техніку для подальшої розсилки, а також встановлював на пристрій додаткові віруси. У результаті шкідливе програмне забезпечення викрадало персональні дані користувачів, зокрема паролі, логіни, історію браузера, платіжні та банківські дані тощо. У подальшому зловмисники перераховували гроші на свої підконтрольні рахунки.

Під час слідчих дій встановлено двох громадян України, які забезпечували належну роботу інфраструктури розповсюдження вірусу та підтримували його безперебійну діяльність.

Exit mobile version