Site icon Кий-інфо

В Росії ліквідували найстарішу громадську організацію по захисту прав людини

Верховний суд Росії у вівторок ухвалив рішення про закриття однієї з найвідоміших неурядових організацій країни «Меморіал Інтернешнл». Її звинуватили у спотворенні історії під час розслідування злочинів, скоєних за радянського диктатора Йосипа Сталіна.

Про це повідомляє Кий-інфо. Російські прокурори висунули звинувачення відповідно до суперечливих законів про неурядові організації, які вимагають від груп, які отримують фінансову допомогу з-за кордону, чітко позначати всі свої матеріали як видані «іноземним агентом».

Проте опозиційні групи вважають, що «Меморіал» викликав гнів уряду, зібравши інформацію про мільйони людей, убитих державою за радянського диктатора Йосипа Сталіна. Десятки людей зібралися при морозі, щоб підтримати Меморіал перед будівлею Верховного суду в Москві. Прихильники скандували «Ганьба!» під час слухання вироку. Група опублікувала у Твіттері зображення поліцейських, які забирають протестувальника.

Звертаючись до Верховного суду, прокурор Олексій Жаф’яров заявив, що «Міжнародний Меморіал» спотворює історію.

«Очевидно, що «Меморіал» створює фальшивий імідж СРСР як терористичної держави, спекулюючи на темі політичних репресій 20 століття», – сказав Жаф’яров під час слухань у вівторок.

Він стверджував, що у розширених списках жертв сталінських репресій, складених «Міжнародним Меморіалом», також є «нацистські злочинці з кров’ю радянських громадян на руках».

«Тому ми, нащадки переможців (ВВВ), змушені спостерігати за спробами реабілітації зрадників Батьківщини та нацистських колабораціоністів», – сказав він.

Голова організації «Міжнародний Меморіал» Ян Рачинський заявив інформаційному агентству «Інтерфакс», що його організація оскаржуватиме вирок у Росії, а в разі потреби — звернеться до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі. Меморіал працюватиме у звичному режимі, доки не будуть вичерпані всі апеляції щодо заборони, додав він.

Читайте нас у Telegram.

Exit mobile version