Site icon Кий-інфо

Справа Каті Гандзюк: активіст Сініцин розповів про погрози через активну позицію

Активіст Роман Сініцин заявив під час допиту в суді у справі смертельного нападу на Катерину Гандзюк, що отримував погрози через «активність у справі». Дніпровський райсуд Києва у вівторок, 15 лютого, розпочав стадію допиту свідків.

Про це повідомляє Кий-інфо з покликанням на Watchers Media.

У організації нападу на Катерину нині обвинувачують голову Херсонської облради Владислава Мангера та колишнього помічника депутата облради Олексія Левіна.

Суд 15 лютого допитав громадського активіста та волонтера Романа Сініцина як свідка сторони обвинувачення. Зазначимо, 23 серпня 2014 року президент Петро Порошенко нагородив Романа орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Владислав Мангер. Фото: Герман Крігер

Роман Сініцин розповів під час допиту 15 лютого, що отримував погрози у соціальній мережі Facebook.

«Я виявив, що в фейсбуці мені надходять повідомлення про те, щоб я не був таким активним у справі Каті Гандзюк. Після цього я бачив за собою неприховане стеження. Це було саме після одного із засідань щодо запобіжного заходу Владиславу Мангеру. Я сконтактував зі слідчим, який порадив мені написати заяву», — зазначив він.

Роман зауважив, що досить давно дружив із Катериною Гандзюк, мав із нею спільні життєві цінності та переконання.

«Це сталося (знайомство) у 2016 році, здається. Ми активно займались волонтерством. Все почалось у Херсоні», — розповів він.

За його словами, Катерина боролася з проросійськи налаштованими людьми у місцевій владі Херсонщини та поза її межами.

«Вона була, як на мене, не типовим представником влади. Вона переймалася великою кількістю проблем міста. Катя вела боротьбу з проросійськи налаштованими особами. Вона була людиною зі стержнем, з характером. Вона завжди приходила на допомогу. Вона б ніколи не поступилась принципами та переконанням», — зазначив він.

Катерина Гандзюк була залучена до створення фільму «Хто Ви, містер Мангер?», за словами свідка.

«Там велика участь Катерини в цьому фільмі була. Через деякий час на Сергія Нікітенка (журналіст, який писав сценарій та брав участь у зніманні фільму) було вчинено напад. З того часу Катя вже переживала за свою безпеку», — зауважив він.

Роман повідомив суду, що після нападу, скоєного на неї, Катерина пов’язувала цю подію з кримінальним синдикатом на чолі з Мангером, Гордєєвим та Рищуком.

Він зазначив, що інформацію, пов’язану із ймовірними дотичними особами, отримав від активістки.

«Після нападу я спілкувався з Катею разів 5–6. Був у неї в лікарні. Вона пов’язувала напад на неї з її публічною позицією стосовно критики кримінального синдикату на чолі з Мангером, а також Андрієм Гордєєвим (Колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації, — авт.) і Євгеном Рищуком (ексзаступник голови Херсонської ОДА, — авт.)»,- розповів він.

На думку свідка, напад на активістку був вчинений з метою залякування.

«Катя вмирала в лікарні 3 місяці. Фактично весь цей час тривало слідство. З метою залякування був цей напад, за яким, як вона вважала, стояв Мангер. Вона вважала, що поліція не може об’єктивно розслідувати цю справу, бо вона глибоко корумпована. У Каті була позиція: за нападом на неї стоїть Мангер і група осіб, яким вона заважала функціонувати в області. Прізвище Левіна спливло, коли воно потрапило у пресу. Катя не знала, хто такий Левін. Тоді вона почала дізнаватись більше і зрозуміла, що Мангер оточив себе злочинцями», — зауважив Роман.

Адвокат Мангера Андрій Мурашкін: А що Ви скажете щодо Рищука?

Роман Сініцин: Вона вважала, що на вершині ієрархії стояв пан Мангер

Мурашкін: А чому ви давали показання у 2018 році, у яких казали, що на вершині був Рищук?

Сініцин: Мої показання тоді і зараз, в суді, не суперечать одне одному. Мангер і Рищук не взаємовиключні речі.

Адвокати намагалися наштовхнути свідка на ідею, що він під час досудового слідства нібито вказував слідчому лише на Євгена Рищука, як головного замовника нападу.

Проте Роман Сініцин наполягав — Катерина Гандзюк вважала, що Херсонською областю фактично керує злочинне угрупування на чолі з Мангером та Рищуком. Свідок назвав їх тісно між собою пов’язаними, і саме вони, на його думку, були замовники нападу. Так вважала Катерина Гандзюк.

Конфлікт з поліцією та місцевою владою

За словами свідка, Катерина вирізнялась проукраїнською позицією. Ба більше, вона була засмучена через те, що «Херсонською областю править кримінальний синдикат».

«Вона була у постійному системному конфлікті з певними середовищами у Херсоні. Серед них були місцеві корумповані правоохоронці, представники місцевої влади. Вона переймалась тим, що Херсонською областю править кримінальний синдикат. На чолі цього синдикату вона завжди вважала пана Мангера. Катя через це дуже переживала», — розповів Роман.

«Вона не вірила місцевим правоохоронцям. Вона була чесною і намагалась щось змінити, фактично її за це вбили», — додав він.

Свідок наголосив, що на думку Катерини, на неї напали через те, що вона заважала місцевій владній верхівці.

«За місяць до нападу вона ходила реально налякана. Вона казала, що за нею їздить машина, яка стежить. Вона думала, що це правоохоронці стежать. А коли напали на Сергія Нікітенка, і вона написала про ліс, вона була дуже стривожена. Більше того, вона збиралась переїздити в Київ, і говорила мені про це», — розповів Сініцин.

За словами свідка, Катерина почала переживати за своє життя після допису про ліс у Facebook.

«Вона вважала, що в Херсонській області є один хазяїн, який підім‘яв під себе всі вертикалі. От Катя і вважала, що всім заважає», — резюмував він.

Зазначимо, Катерина неодноразово наголошувала, що ліс палять для того, щоб потім продавати. На думку слідства, висвітлення активісткою підпалів лісу можуть бути причиною нападу на неї.

Нагадаємо, група нападників отримала вироки у справі Каті Гандзюк у 2019 році. Тоді за виконання, організацію і пособництво у смертельному нападі строки від 3 до 6 років отримали Сергій Торбін, Микита Грабчук, Володимир Васянович, Віктор Горбунов і В’ячеслав Вишневський. Невеликі строки пояснюються тим, що нападники пішли на угоду зі слідством і надали свідчення, що сприяли розкриттю справи.

Також вирок у цій справі за приховування злочину отримав Ігор Павловський, якого називали помічником депутата облради Миколи Паламарчука. 16 жовтня Приморський суд Одеси виніс йому обвинувальний вирок з покаранням у вигляді умовного строку. Офіс Генпрокурора тоді повідомив, що Павловський сприяв розкриттю злочину.

Сама Катерина, її батьки та друзі головними замовниками окрім Владислава Мангера називали тодішнього голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва та його заступника Євгена Рищука.

Фото: Герман Крігер

Exit mobile version