Site icon Кий-інфо

Рятувальники попереджають про тонку кригу на водоймах

Люди все ще не усвідомлюють, що глобальні зміни клімату торкнулися й України, до нас прийшли «європейські зими» з переважно плюсовою температурою повітря. «Тріскучих» морозів, і, відповідно, міцної та надійної криги,  яка сковувала річки та озера до весни, вже, практично, не існує. А лід, який встигає схопитися на поверхні водойм за кілька морозних днів – смертельна пастка для тих, хто вирішив зіграти у «російську рулетку» зі смертю, випробовуючи його на міцність.

Нині Інспектори  Служби порятунку в режимі 7/24 проводять профілактичні рейди в усіх регіонах країни, в рамках яких не втомлюються нагадувати елементарні правила, дотримуватися яких – не вимога Служби порятунку, а вимога здорового глузду. Однак, на превеликий жаль, до певної категорії відчайдухів достукатися дуже важко.

Та рятувальники знову і знову будуть нагадувати правила, дотримання яких може зберегти життя:

Якщо ви все ж таки опинилися у крижаній воді, а поряд нікого немає, розкиньте  руки та намагайтеся утримуватися на поверхні.Пам’ятайте, що енергійні рухи під час перебування у воді сприяють швидкому охолодженню.Тому старайтеся без різких рухів виповзти на міцний лід у бік, звідки прийшли та повзти до берега.Надаючи допомогу людині, що провалилася під лід, ні в якому разі не можна підходити до неї стоячи, потрібно наближатися лежачи, розкинувши в сторони руки та ноги, використовуючи дошки або інші предмети, які є під руками.

Безпечним вважається лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 сантиметрів; для обладнання ковзанки або риболовлі –не менше 10-12 сантиметрів, для масового катання на льоду –25 сантиметрів.

Exit mobile version