Site icon Кий-інфо

Науковий керівник докторської нардепа від ОПЗЖ виявився його помічником

Центру медіарозслідувань “Булава” стало відомо, що народний депутат від ОПЗЖ Валерій Гнатенко несподівано написав заяву про перенесення захисту докторської дисертації на невизначений термін. 

фото: Валерій Гнатенко


Ще вранці 7 травня на сайті Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України було вказано, що захист докторської має відбутися 12 травня 2021 року. Однак, вже в цей день о 13 годині з’явилося повідомлення про перенесення на невизначений термін.

Фото: перенесення захисту Гнатенка

Після того, як країна ще не встигла оговтатись після скандального захисту кандидатської дисертації з державного управління народним депутатом від ОПЗЖ Іллею Кивою, ще один поплічник Віктора Медведчука мав захищати докторську дисертацію.

Тема докторської роботи Валерія Гнатенка «Державне управління економічною безпекою в системі цифровізації національної безпеки» з спеціальності (шифр 25.00.05) – державне управління у сфері державної безпеки та охорони громадського порядку.

Здавалося б ніякої крамоли. Однак, науковим керівником здобувача докторського ступеня є земляк і політичний однодумець Гнатенка Панченко Олег.

фото: Олег Панченко

Олег Панченко директор державного закладу «Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ України», який розташований у Костянтинівці Донецької області, що поряд з Дружківкою, де Гнатенко був мером не одну каденцію. Валерій Гнатенко має давні тісні зв’язки з самим Панченком і його Центром, навіть неодноразово вручав особисто всілякі грамоти і нагороди.

Панченко в минулому році став академіком Української технологічної академії. За освітою він медик і захищав докторську дисертацію за спеціальністю: медичні науки (шифр 14.00.18).

З етичних міркувань Олег Панченко не може бути науковим керівником народного депутата Валерія Гнатенка, бо є його підлеглим працівником  помічником-консультантом. Що може бути прямим конфліктом інтересів, адже Гнатенко може впливати на рішення свого наукового керівника.

Олег Панченко у 2020 році захистив докторську дисертацію на аналогічну тему, що нині пробує захистити Валерій Гнатенко. Робота Панченка називалася “Державне управління інформаційною безпекою в епоху турбулентності”, а у Гнатенка “Державне управління економічною безпекою в системі цифровізації національної безпеки”. 

Примітно, що науковими опонентами в обох був доктор наук Володимир Гурковський, який, також є науковим керівником дисертації Іллі Киви. Якщо Гурковського дійсно звільнили з посади після “блискучого” захисту Киви, то це і могло стати причиною перенесення захисту докторської дисертації Валерія Гнатенка, адже Гурковський не може бути чинним науковим опонентом. Втім, справа може полягати в банальному бажанні Валерія Гнатенка “пересидіти” скандал, який виник при захисті дисертації його соратника Іллі Киви, а потім, коли все стихне і зникне інтерес, нишком захистити свою докторську.

На жаль, Центр медіарозслідувань “Булава” не має можливості зробити автоматизовану перевірку дисертації на академічний плагіат наукових праць нардепа Гнатенка і науковця Панченка. Але порівняльної характеристики автореферату докторської дисертації  цих “світил науки” покладаємо на розсуд читачів.

Докторська робота Гнатенко викликає сумніви й тому, що майже всі його наукові статті та конференції, які необхідні для захисту дисертації, публікуються в період 2020-2021 рр. 

Для захисту докторської дисертації лише наукових статей необхідно мінімум 15, і то написати статті і розмістити у відповідних до вимог ВАК спеціалізованих виданнях всього за два роки, практично неможливо. 

У своєму авторефераті Гнатенко вказує 28 наукових статей (не говоримо про тези конференцій) із них лише чотири обубліковані до 2020 року. Гнатенко за 2020-2021 рік зумів опублікувати аж 24 наукові статті та й ще розмістити їх у відповідних виданнях. Виходить майже по 2 статті на місяць. Швидкість вражаюча. Звісно, таке можливо, якщо над твоїми статтями працює ціла редакція науковців. А це знову доводить, що наукову роботу Гнатенко особисто не писав.

Джерело: Центр медіарозслідувань Булава

Exit mobile version