Херсонщина збирає останній цього року врожай шафрану. Надзвичайно цінної спеції яка на світовому ринку коштує 15 доларів за грам, – повідомляє proagro.
«Для збору квітів необхідне терпіння, адже їх потрібно довго збирати. Потім не менш копітка робота – вручну розібрати бутони. Та висушити тичинки», – розповів фермер Олег Демченко, який має кілька гектарів плантації крокусів.
Спеція є дорогою не лише тому, що витрачається багато ручної праці. Але і тому, що в кінцевому результаті отримується надзвичайно мало продукції. З одного кілограму зібраних квіток вийде лише 12 грам готової спеції, яку використовують у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти і алкоголь.
Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за вирощування крокусів задля виготовлення шафрану. Насіннєвий матеріал довелося завозити з Нідерландів.
«На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Нині шафран вирощують майже в усіх областях України», – відзначив фермер
Найкращим у світі вважається Кашмірський шафран, який виробляється в Індії. На другому – Іспанський. Фермер запевняє, що спеція Херсонщини за якістю наближається саме до Іспанської.
В Україні нині виробляється лише близько 10 кілограм цього продукту в рік, але Демченко переконаний, що цілком можливо за кілька років вийти на показники Греції, яка збирає 10 тон шафрану. Це дасть Україні надзвичайно високі прибутки, адже світовий ринок далекий від перенасичення, а попит і далі зростає.