Site icon Кий-інфо

КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД МОЛДОВИ ВИЗНАВ НЕКОНСТИТУЦІЙНИМ ЗАКОН ПРО СТАТУС РОСІЙСЬКОЇ МОВИ

Після остаточно розгляду трьох скарг від опозиційних депутатів, суд постановив, що закон, який було ухвалено парламентом в грудні 2020 «надає російській мові привілейований статус щодо інших мов національних меншин в Республіці Молдова», що конституцією країни не передбачено.

У висновках суду йдеться про те, що згідно з результатами перепису населення Молдови 2014 року, румунська мова є рідною мовою для не менше ніж 77,86 відсотка громадян, російська – для не менше ніж 9,39 громадян, гагаузька – для не менше ніж 4,08 відсотка, українська – для не менше ніж 3,82 відсотка громадян, а болгарська є рідною мовою для не менш ніж 1,48 відсотка громадян Молдови.

«Конституційний суд також зазначив, що в територіальному плані частка використання української мови вища від частки використання російської мови в дев’яти районах. Крім цього, у 15 з 32 районів різниця між використанням російської та української як рідних мов становить не більше ніж 2%», – йдеться в повідомленні.

Суд дійшов висновку, що положення закону не забезпечують рівновагу між захистом румунської мови, як державної, та захистом прав національних меншин.

«Конституційний суд зазначив, що існують райони, в яких, наприклад, українська мова має більше поширення, ніж російська. З цих же даних випливає, що в деяких районах російська мова використовується менш ніж 3% населення. Незважаючи на це, піднявши її на рівень мови міжнаціонального спілкування, вона
набуває статусу квазіофіційної нарівні з румунською мовою», – йдеться у висновках.

Рішення Конституційного суду є обов’язковим і оскарженню не підлягає. Закон припиняє дію з моменту ухвалення судом відповідного рішення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в телеграм https://t.me/kyiinform

Exit mobile version