Site icon Кий-інфо

Гаряча криза навколо України є реальною, – ексзаступниця генсека США

Колишня заступниця генсека НАТО, фахівчиня США з контролю над озброєннями Роуз Ґеттемюллер в інтерв’ю DW розповіла про небезпеку гарячої кризи між Україною та Росією та про майбутній саміт Байдена та Путіна.

Роуз Ґеттемюллер зазначила, що скупчення військ РФ поблизу українського кордону викликає велике занепокоєння.

“Я щойно прочитала, що 92 тисячі російських військових перебувають у стані підвищеної готовності вздовж українських кордонів, і що на Донбасі сили сепаратистів також приведено у стан готовності. Це дуже небезпечно. Незалежно від намірів Путіна, ймовірність того, що якийсь інцидент може призвести до гарячої кризи, є дуже реальною”, – наголосила ексзаступниця генсека НАТО.

Як відомо, у Женеві президенти Джо Байден та Володимир Путін домовилися за пів року перевірити виконання деяких своїх домовленостей. Це повинно було б відбутися в грудні. Російські джерела повідомляють, що переговори президентів через відеозв’язок можливі до кінця року, а однією з тем має бути ситуація щодо України.

“Я думаю, що він готується до розмови з Байденом із різних напрямків, але Байден має перевагу, тому що зустріч дуже потрібна Путіну. Готується не лише розмова по відеозв’язку, а й особиста зустріч на початку наступного року”, – зазначила ексзаступниця генсека США.

Вона сказала про повідомлення щодо постачання країнами заходу зброї до України. На її думку, це “російське панікерство на тлі довгострокової підтримки з боку НАТО та США цих країн у відповідь на їхнє виправдане занепокоєння у сфері безпеки”.

Роуз Ґеттемюллер пояснила, що це відбувається давно і додала: “Я дуже рада, що США днями передали Україні два колишні патрульні катери берегової охорони. Такі катери США раніше передавали Грузії. Але ж це не бойові кораблі!”

Підписуйтесь на наш канал у telegram !

Фото: Reuters

Exit mobile version